UPDATE CORONAVIRUS: WIJ MOGEN OPEN BLIJVEN (ONLINE EN DE WINKEL IN ROESELARE)

EM-Microferm 5 liter

Microferm zijn Effectieve Micro-organismen, kant-en-klaar voor gebruik. Het is een mengsel van actieve bacteriën, schimmels en gisten. De ideale manier om natuurlijk te tuinieren.

32.75

2 op voorraad

Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Add to compare

 Je kan het enten in de stal, op het weiland of op de hoop. Door het dominantieprincipe worden micro-organismen met een ziekmakend vermogen weggeconcureerd. De organische verbindingen in mest, strooisel, maaisel… worden in een rijpingsproces omgezet tot makkelijk opneembare voedingsstoffen.
Tijdens deze omzetting treden ze in competitie met rottingsbacteriën, ziektekiemen… Zo worden zaken als rotting, ammoniakverdamping, enz. voorkomen. Bovendien daalt de infectiedruk in de stal en is de behandelde mest een zeer waardevol product voor de bodem.

WAAR TOEPASSEN?

MAAKT KOMAF MET STANK EN VLIEGEN IN DE STAL

In de stal creëert Microferm een natuurlijk evenwicht en een hoge biodiversiteit. Het zorgt voor een dalende infectiedruk. Wat zich vertaalt in een hoger rendement omdat de vitaliteit en de weerstand van het paard verhoogt.

Daarnaast biedt Microferm ook een oplossing voor het verwerken van mest. Verneveld over het beddingmateriaal helpt het bij een optimale omzetting van het organische materiaal. Er treedt niet langer rotting op zodat de productie van ammoniak wordt tegengegaan. Ademhalingsproblemen komen zo minder frequent voor. Bovendien worden er minder vliegen aangetrokken tot de stal.

DOSERING
1 l Microferm / m² / jaar

Praktisch: 2 à 3 maal per week 1,5 liter oplossing (0,5 liter op 10 l water) vernevelen over de stal (9 m²). Bij een stal van 12 m² vernevelen we 2 liter oplossing.
Oplossing: 5 % Microferm (5 liter Microferm /100 liter water)

VOORDELEN

 • Efficiënte omzetting van organisch materiaal
 • Verbeterd stalklimaat met minder vliegen
 • Voorkomt rotting en ammoniakverdamping

BETERE VERTERING VAN MEST OP UW WEILAND

 Paarden mesten op vaste plaatsen en gaan er nadien amper nog eten. Zo ontwikkelen er zich rijke ‘toiletzones’ en arme ‘graaszones’ in de paardenweides. Willen we een dergelijk fenomeen voorkomen moeten de weides op regelmatige tijdstippen gemaaid en gesleept worden. Zo wordt het maaisel en de mest gelijkmatig over de weide verdeeld en kan er zich een mooie egale graszode ontwikkelen.

Gebruik Microferm tijdens of na het maaien of slepen om de omzetting van de mest en het maaisel efficiënter te laten verlopen. De bodem beschikt sneller over voeding, wat de groei van de graszode ten goede komt.

 

DOSERING

20 liter Microferm / ha / weidebehandeling opgelost in 500 – 1000 liter water 3 à 5 behandelingen op jaarbasis

VOORDELEN

 • Omzetting van organisch materiaal in duurzame humus
 • Bevordert het microbiële evenwicht in de bodem
 • Verbeteren van de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem

OPTIMAAL STOCKEREN VAN MEST

Bokashi is de Japanse benaming voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Fermentatie is een eeuwenoude bewaringstechniek waarbij de organische materie onder zuurstofarme omstandigheden door Effectieve Micro-organismen wordt voorverteerd. Dit resulteert in een duurzame humus, rijk aan voedingsstoffen en bio-actieve stoffenv(anti-oxidanten, organische zuren, vitamines…). 

Verdeeld over uw weiland, activeert deze humus het bodemleven en zorgt het voor extra voeding. De kwaliteit van de graszode en van het gras zelf verbetert. Op deze manier komt Bokashi de gezondheid van uw paard rechtstreeks ten goede.


BOKASHI MAKEN
» RECEPTUUR

 • 1 m³ verse stalmest
 • 2l Microferm verdund /- 10 l water afhankelijk van het DS %
 • Optioneel: Edasil Kleimineralen, Vulkamin of Ostrea Zeeschelpenkalk toevoegen ( /- 10 kg / m³)

» BEREIDINGSWIJZE

 • Ga laag per laag te werk (zoals bij een lasagne). Verdeel de Microferm ( en eventueel ook de Edasil kleimineralen, Vulkamin en Zeeschelpenkalk) gelijkmatig. Zorg voor voldoende vochtigheid en dek de hoop luchtdicht af. Laat het materiaal minimum 8 tot 10 weken zuurstofdicht fermenteren. Na afloop kan de Bokashi worden uitgereden.
 • Men kan de mesthoop (sleufsilo) zelf behandelen als Bokashi hoop. Voeg systematisch mest toe en sluit de hoop telkens opnieuw luchtdicht af. Door op geregelde tijdstippen Microferm over het vers aangevoerde materiaal te vernevelen en de bodemproducten toe te voegen wordt de kwaliteit van de Bokashi opgewaardeerd.

» PRAKTISCH

 • Bij te droog ingangsmateriaal kunnen de bacteriën zich niet goed verdelen. Bij te nat materiaal treedt rotting op. De te gebruiken hoeveelheid water bij de verdunning van Microferm is hiervan afhankelijk
 • Houtkrullen lenen zich minder voor de aanmaak van Bokashi.
 • Fermentatie is een zuurstofarm proces, de hoop luchtdicht afdekken is een must.

DOSERING

± 34 ton / ha / jaar

Praktisch: in het voor- en najaar toepassen. Bokashi is niet schadelijk voor paarden. Om het gras en de zode de tijd te geven zich te herstellen, wordt er wel aangeraden de dieren van het weiland te halen.

VOORDELEN

 • Optimale voeding voor het bodemleven
 • Verhoogt de organische stofbalans
 • Besparing op afvoerkosten
 • Hergebruik van eigen nutriënten

Specification: EM-Microferm 5 liter

Gewicht 5.45 kg
Vlasblomme Roeselare
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart